1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 
DSC00595 Jean

Lanaken: bekend om zijn papierfabriek “Sappi” het vroegere KNP, ook hun burgemeester Marino Keulen is geen onbekende, en Jean Beckers is na zijn stunt van Argenton 1 provinciaal en 7de nationaal voor de duivenmelkers ook geen onbekende meer.

Jean startte al op zeer jonge leeftijd met onze sport, vader was de grote kampioen  in de Maaskant. Op het hok mocht de kleine Jean niet komen , daarom werd er in de tuin een klein hokje in elkaar getimmerd. Het was een mooie tijd verteld Jean “bij controle stond de controle klok in het lokaal en iedere keer als ik naar het lokaal moest gaan kreeg ik 2fr van pa om een pint te drinken”. Dat zijn de mooie dingen . Maar na enkele jaren is Jean overgestapt naar het wielrennen, een profcontract heeft hij niet gehaald maar heeft wel gekoerst tot liefhebber.

35 jaar geleden is hij dan verhuisd naar Lanaken, waarhij een aantal jaren verzorger is geweest bij Eric Tollenaers, met als kers op de taart winnaar van de autovlucht op Orléans. Maar het op en neer rijden naar Eric begon door te wegen en om het gemakkelijk te maken zijn dan de eerste hokken geplaatst bij hem thuis.

Rassen

Rond het jaar 2000 is Jean dan beginnen te pelen voor eigen rekening, via zijn grote vriend en werkmakker, op Ford, Roger Simons werden er 8 kweekduiven bekomen, dat waren goede duiven, Jean was altijd terug te vinden in de Limburgse en plaatselijke kampioenschappen. Maar het noodlot sloeg toe, alle kwekers werden gestolen……. . en daar sta je dan ……wat nu. Gelukkig kon hij terug vallen op goede vrienden Gebr Vuerstaak, Norbert Peeters, Alex Vluggen en Jeanke Hermans met duiven van Dusaer. Nu zitten er 16 kweekkoppels die allemaal verwant zijn aan deze melkers.

Spel

Jean bezit een 30 tal weduwnaars die op totaal weduwschap gespeeld worden , de 30 duivinnen zitten tussen de jonge duiven , die trainen ook met de jonge duiven. Jean speelt wel van Mettet tot Barcelona!!!! en iedereen weet wel dat Barcelona dit jaar zeer moeilijk was , maar Jean maakte toch 2 prijzen van de 3 . 27-28 november worden de kwekers gekoppeld ook de jaarlingen worden dan samen gezet , de oude duiven worden niet gekoppeld die mogen voor het seizoen geen jonge kweken. De oude duiven worden gekoppeld in januari om enkele dagen te broeden dat wordt in maart herhaald, de fondduiven broeden in april . Voor het seizoen worden de oude duiven enkele keren zelf opgelaten op 40km om het ritme erin te krijgen. Tijdens het seizoen vliegen ze zowel 's morgens als 's avonds 1uur. Voor het vertrek worden de duivinnen getoond bij de programma duiven , de duiven van de zware fond moeten het stellen met de schotel.

Jonge duiven

Een 80-tal ringen worden elk jaar gehaald daarvan een 50talvoor de eerste ronde . De duiven worden van eind februari verduisterd van 17uur 's avonds tot 8 uur 's morgens , een halfuur later worden ze al uitgelaten. De jonge mogen 1,5 uur vliegen eens op het dak worden ze binnen geroepen. Slenteren op het dak is voor niks goed zegt Jean. De jongen worden op de schuifdeur gespeeld , maar eerst moeten er enkele koppels gevormd zijn . En hoe zit het met de verliezen? Van de 50-tal jonge ben ik er met 47 begonnen vertelt Jean. Al 3jaar hou ik me nu aan hetzelfde systeem en de duiven doen het goed. De jonge duiven worden gespeend op 24-25 dagen , dan krijgen ze 8 dagen naturaline, na die 8 dagen krijgen ze iedere dag Pichones. Sinds Jean dit doet heeft hij ook geen last meer van adeno. Ook bij het opleren neemt Jean zijn tijd, zijn jonge duiven worden pas de 3de prijsvlucht meegegeven, maar dan heeft hij ze wel al een keer of 8 op 40 km weggebracht.

Voeder

De jonge duiven krijgen iedere dag jonge duivenvoer van Paloma. De oude duiven krijgen weduwschap van Versele aangevuld met sport Versele , alles hangt natuurlijk af van de vluchten en het weer.

Medisch

Het medisch plaatje is in handen van Norbert Peters. Voor elke ronde wordt er gekuurd tegen de luchtwegen en tricho. Voor de rest wordt gewoon het systeem van Norbert gevolgd amino –biergist-olie-vliegvitaminen enz

In de herfst wordt er wel nog 10 dagen gekuurd met parastop

Provinciale overwinning

De 183/17 zorgde voor Jean de 2de provinciale overwinning uit zijn jonge carriere.

DSC00600 duif

En toch kon het misgegaan zijn , want dankzij een alerte letter is alles nog goed gekomen. De jonge duivin vloog letterlijk door de kleppen naar binnen, zonder de piep te horen, Jean die zijn ander duiven aan het voederen was dacht bij het horen dat er een late duif van de vorige vlucht terug was. Tot hij het hok binnen ging en zijn 183 zag zitten, vlug boven de plaat gehouden en was nog goed voor 1ste provinciaal Limburg en 7de nationaal van21915 jonge duiven. Een prachtige prestatie van dit duifje met deze ligging

Uitslagen

In 2016 was Jean nog halve fond en fond kampioen in Lanaken

Voor 2017 heeft Jean meer dan 50%prijs op alle vluchten

We wensen deze sympathieke melker nog veel geluk met zijn duifjes en hopen dat we eens mogen terug gaan na een nationale zege

Frans

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Msn Duivensport.