1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

 

Belgavet  Verselebannernew  Mega2016  
 ROPA2016nrw  Verselekijkernew  De Reiger Bannertje MSN DUIVENSPORT 2  
 
DSC00648

Nerem: is een deelgemeente van de stad Tongeren,  gelegen aan de zuidoostkant kortbij de militaire basis. Nico en zijn vrouw zijn afkomstig van de Maaskant, maar de roots blijft in Nerem want zijn ouders waren in 1938 naar de Maaskant getrokken.

In de duivensport kan je Nico bestempelen als een laatbloeier, dankzij zijn 9jarige zoon Koen is Nico duivenmelker geworden,  in 1976 onder de naam Nico Jaspers en zoon met duiven van wijlen Dirik en Albert speelde hij al geregeld alles op een hoopje, Maar het noodlot sloeg toe op 15 augustus 1983, zoon Koen kreeg  op 16 jarige leeftijd te horen dat zijn longen nog maar goed waren voor 40% zuurstof opname dus de duivenmelkerslong. Alle pluimvee moest weg de kanaries, duivenkippen, het was als een donderslag bij heldere hemel. Doordat Albert Diriken begon te sukkelen met zijn bloedvaten, is Nico hem gaan helpen en ze hebben daar samen mooie jaren beleefd,  met kers op de taart de 1ste nationaal Narbonne bij de oude in 1993 en de 4de nationaal met de jaarduiven. Wanneer Albert stierf in 1995,  is Nico weer op zijn thuisadres gaan spelen met mooie resultaten tot gevolg zoals een nationale asduif enkele jaren geleden in 2014. Nico speelt van de eerste zondag tot de laatste zondag en van Chimay tot Barcelona, altijd is hij de te kloppen man , daarom vind je hem ook altijd vooraan bij alle kampioenschappen

Hokbestand

Dat de duiven van Wijlen Albert Diriken hier nog furore maken was te denken, wist je verteld Nico dat die duiven afkomstig waren van Georges Croes uit Herk de Stad. Van zijn goede vriend Cyrieljorissen (een van de betere fondmelkers in Limburg)werden afstammelingen bekomen uit de beroemde “Barca”. Sinds een jaar of 12geleden beschikt Nico ook over  een 8tal kwekers allemaal afstammelingen van de Barca van Cyrieljorissen. Deze worden 25 november gekoppeld en zorgen voor enkele ronde jonge duiven. De 49 weduwnaars verdeelt onder 23 oude en 26 jaarduiven worden gekoppeld half december ieder brengt 2jongen groot. 1 april worden ze dan opnieuw gekoppeld om nog enkele dagen te broeden daarna zitten ze op weduwschap dit doet Nico speciaal voor een 20-25 tal bonnen die hij geeft aan maatschappijen om te steunen. Met dat herkoppelen vallen de duiven altijd iets terug maar voor de fondduiven is dat niet slecht , want de form kan dan wat later komen. Bij het vertrek worden de duivinnen altijd getoond, Nico heeft daar de beste ervaring mee, enkele keren heeft hij de duivinnen niet getoond  en het resultaat was niet goed , daarom nu altijd. Bij thuiskomst mogen de duivers pas bij hun partner wanneer Nico terug is van het lokaal. Dan hebben ze gegeten en gedronken en zijn ze ook allemaal terug. Waar wij hier wonen is het al moeilijk provinciaal of nationaal kop te spelen verteld Nico, we zijn al blij wanneer we 1 goede duif hebben , moesten we in de westkant van Limburg of in midden van Belgie wonen dan was het veel gemakkelijker en hadden we ook een hok topduiven. Zo heeft Nico eens geruild met een goede speler van de westkant, ieder 10 jongen, en wat was het resultaat  er op eind van het seizoen , hier bleef niks over en die vriend had wel enkele bruikbare duiven.

Jonge duiven

Een 140 tal jonge duiven worden gehouden voor eigen rekening. De 1ste ronde wordt niet verduisterd en wordt gewoon gespeeld onder elkaar, dan heb je altijd iets op punt, ze zijn verliefd of broeden, je hebt altijd gemotiveerde duiven. Iedere week worden ze gespeeld dat houd de rui ook wel tegen. Aan opleren wordt wel veel aandacht besteed , begonnen wordt op 7km , komen ze goed naar huis dan wordt het 12km zoniet doen ze nogmaals de 7, verder dan 22km wordt niet gereden. Maar de jonge duiven is echt een probleem aan het worden wanneer je vroeger de jongen ging lossen op 30 km was alles terug thuis nu is het altijd maar bang afwachten wanneer ze zullen komen. Hoe het komt blijft een raadsel. Om te overleven moeten de jongen goede prijzen maken, wanneer je ze 10-12 maal gespeeld hebt moeten ze kopprijzen gemaakt hebben, het maakt niet uit welke de ouders zijn alleen de goede blijven over.

DSC00653

Medisch

Hier wordt altijd het goedkoopste voeder gegeven nu is dat nog altijd La Paloma kweek geel later wordt overgeschakeld om Sport, aan bijproducten hecht Nico geen geloof is alleen geldklopperij, alleen de goede duif telt. Wel wordt het water al een 5 tal jaren verzuurd door een middel vanuit de voedingsindustrie. Sinds toen is er geen tricho meer ontstaan , maar de adeno blijft wel ieder jaar terugkomen. LucAwouters uit Borgloon zorgt voor de verplichte inentingen. Alleen de jongen worden voor het seizoen gekuurd voor de kop.

We wensen Nico nog veel mooie jaren met de duiven , en hopelijk mag hij toch weer een provinciaaltje meepikken

Frans

Sponsors

Nuttige Links

Liefhebbers

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Msn Duivensport.